FORUM DZU DZUCU KLUBA PANTER

DZU DZUCU - DZUDO - BRAZILSKA DZIU DZICA

Istorijat DZU DZUCU VESTINE (Ju Jutsu)

  Jiu Jitsu klub Panter je iz grada Sapca iz Srbije. Osnovan je 1998. godine od strane senseia Milana Vujasina 5. DAN JiuJitsu, 1. DAN Judo . Kroz klub je od osnivanja proslo mnogo generacija, vise stotina boraca. Neki od njih su bili veoma uspesni i trudom i radom osvojili mnogobrojne domace i medjunarodne medalje. U klubu se najvise radi sportsko-takmicarski JiuJitsu, gde je nas klub sa svojim takmičarima medju prvima u nasoj zemlji. Dzudo i Brazilski Dziu Dzicu se takodje treniraju u klubu. Zbog velikih doprinosa ovoj vestini, i dobrih rezultata sensei Milan Vujasin je postavljen za predsednika "Sportske JiuJitsu asociacije Srbije" i selektora nase juniorske reprezentacije. U klubu se obavlja i kurs za obuku radnika obezbedjenja i za obuku profesionalnih telohranitelja.

 

 

Šta znači "Ju Jutsu" ?!

Jujutsu (柔術 jūjutsu), Japanski sleng: [ˈdʑɯɯ.dʑi.tsɯ], (takođe poznati termini Ju-Jitsu, Jiu-Jitsu, or Jiujitsu),je  Japanska borilačka veština i metod bliske borbe za onesposobljavanje naoružanog i oklopljenog protivnika u kojima majstor Džiu Džice NE KORISTI oružje ili koristi neko lakše.

"Jū" može da se prevede u značenje " nežan, suptilan, fleksibilan." "Jutsu" u prevodu znači "umetnost/veština" ili "tehnika" i predstavlja manipulaciju protivnikove sile protiv njega samog pre nego li suočavati se sa njim lice u lice. Jujutsu je evoluirala među samurajima feudalnog Japana kao metoda onesposobljavanja naoružanih protivnika u kojima majstor Džicu Džice ne koristi oružje ili koristi neko kratko. Zbog toga što se napadanje naoružanog protivnika pokazalo neefikasno, treneri su naučili da najefikasnija metoda za onesposobljavanje protivnika poseduje kontrolu, zglobne poluge, i bacanja. Ove tehnike su nastale na principima korišćenja protivnikove energije i sile protiv njega samog pre nego li suočavanje na silu sa njim. Postoje mnoge varijacije veštine, što je dovelo do raznih varijeteta i smerova. Džiu Džicu škole, odnosno klanovi (ryū) koriste neke hvatačke tehnike do nekog nivoa( bacanja, saplitanja, poluge na zglobovima, zadržavanja, oslobađanja, napadi, i tehnike udaraca). U dodatku Džiu Džice mnoge škole koriste i uče o korišćenju oružja. Danas, DŽu Džucu se trenira i kao tradicionalan i kao moderan sport. raznolike forme korišćenja veštine uključuju i Olimpijske sportove i borilaču veštinu Džudo koju je osnovao Kanō Jigorō u kasnim godinama 19-og veka iz nekoliko tradicionalnih stoilova and Džiu Džice i Brazilske Džiu Džice koja je inače nastala ranije (pre II sv. rata) iz verzija Kodokan Džudoa.